Bloeddrukmeters

RDSM verdeelt een volledig gamma bloeddrukmeters.

Al onze bloeddrukmeters kunnen ook door particulieren gekocht worden op onze website bloeddrukmeter.be.

BP2 - Bloeddruk - ECG
BP2 - Bloeddruk en ECG monitor

BP02 is een combinatie van een bloeddrukmeter en een ECG monitor. Ideaal voor snelle screening van het ECG en bloeddruk. Met gratis app op de smartphone.
AirBP
AirBP Bloeddrukmeter

AirBP is een bloeddrukmeter die zijn resultaten naar de CheckMe kan sturen of rechtstreeks aan de smartphone kan gekoppeld worden dankzij de gratis app.
Bloeddrukmeter BP397A
Bloeddrukmeter BP397A

Bloeddrukmeter BP397A is een eenvoudige en kleine bloeddrukmeter met groot display die werkt op 4 AAA batterijen en met een geheugen voor 2x120 metingen.
Spot Check Monitor
Spot Check Monitor

Spot Check Monitor meet zowel bloeddruk als zuurstofsaturatie. Het toestel maakt connectie met de gratis app op de smartphone met databeheer en grafieken.
URight TD3128
URight TD3128 Bloeddrukmeter

De URight TD3128 bloeddrukmeter met geheugen en software kan gekoppeld worden met het WiPaM telegeneeskunde platform en is beschikbaar met USB of Bluetooth.
PM50 ABPM
PM50 ABPM - Patiëntenmonitor

PM50 is een 24 uren ambulatoire bloeddrukmonitor met software. Het toestel kan ook gebruikt worden als patiëntmonitor dankzij de optionele saturatiemeter.

Wat doet een bloeddrukmeter?

bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter meet de druk die het bloed uitoefent op de bloedvatwand. Een bloeddrukmeter behoort tot het standaardarsenaal van een arts.

Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. Vele ervan zijn een gevolg van bepaalde onderliggende aandoeningen die vaak symptoomloos verlopen. Een van de belangrijkste risicofactoren is een hoge bloeddruk.

Soorten Bloeddrukmeters

Naast de klassieke bloeddrukmeters die artsen gebruiken - de kwikbloeddrukmeters - zijn de nieuwere toestellen allemaal digitale bloeddrukmeters. Door de digitalisering van deze toestellen zijn er bijkomende mogelijkheden ontstaan.

Digitale bloeddrukmeters hebben allemaal een LCD scherm dat de resultaten weergeeft. De meest eenvoudige toestellen doen niet veel meer dan meten en de bloeddruk op het scherm tonen.

Bloeddrukmeters met geheugen laten toe om de oudere resultaten terug op te halen en kunnen ook gemiddelden en trends weergeven.

Bloeddrukmeters met software laten toe om deze gegevens naar een PC te transfereren voor databeheer. De software pakketten laten vaak toe om uitgebreide statistieken te maken en mooie bloeddrukgrafieken weer te geven.

Steeds vaker ziet men nu ook bloeddrukmeters met app en draadloze verbinding. Met deze toestellen kan men het volledige bloeddrukprofiel op de smartphone bijhouden.

Een aparte categorie van toestellen voor professioneel gebruik zijn de 24-uren bloeddrukmeters die op regelmatige tijdstippen automatisch de bloeddruk meten en hun gegevens naar een gespecialiseerd softwarepakket kunnen overbrengen.

Bloeddruk meten: meetmethodes

Men kan bloeddrukmeters ook indelen volgens het meetprincipe dat ze gebruiken. Elke bloeddrukmeter meet de druk in de aders door eerst de bloedstroom af te sluiten en dan geleidelijk terug te herstellen. Dit gebeurt door het oppompen van een manchette rond de arm. Bij het laten leeglopen van de manchette zal de druk in de aders op een bepaald moment hoger zijn dan de druk die door de manchette wordt uitgevoerd zodat de bloedstroom wordt hersteld.

  • Kwikbloeddrukmeters
    Bij de klassieke kwikbloeddrukmeters gebruikt de arts zijn stethoscoop om te luisteren naar de wervelingen die in de bloedstroom worden veroorzaakt als het bloed terug begint te stromen.
  • Oscillometrische methode
    De meeste digitale bloeddrukmeters werken volgens het oscillometrische principe. Dit is gestoeld op het principe dat bij elke hartslag er een kleine drukverandering in de ledematen optreedt die kan worden geregistreerd door het bloeddrukmeter. Deze drukveranderingen vallen volledig weg als de bloedstroom wordt afgesneden en zijn terug meetbaar bij herstel van de bloedstroom.
  • Microfoon - Korotkoff bloeddrukmeters
  • Sommige automatische bloeddrukmeters gebruiken een kleine microfoon in de manchette. Net zoals een arts met zijn stethoscoop kunnen deze toestellen het geluid oppikken van de wervelingen in de bloedstroom. Het nadeel van deze toestellen is dat ze zeer juist moeten geplaatst worden en erg duur zijn. Daarom worden ze enkel gebruikt bij dure diagnostische apparaten waar de oscillometrische methode moeilijk kan toegepast worden, zoalsbij inspanningsproeven.

Al de beschreven toestellen zijn zogenaamde niet-invasieve bloeddrukmeters. Er bestaan ook nog invasieve bloeddrukmeters die worden ingebracht in een slagader of zelfs in de aorta. Deze toestellen worden soms in ziekenhuizen gebruikt tijdens operatieve ingrepen.

Waarop letten bij het kopen van een bloeddrukmeter

Bij het kopen van een bloeddrukmeter zijn belangrijke aandachtspunten:

  • Prijs
    De aanschafprijs is uiteraard een belangrijk criterium, maar ook de prijs van eventuele accessoires.
  • Juistheid van de resultaten
    Niet alle bloeddrukmeters geven een correct resultaat. Een bloeddrukmeter die een onjuiste bloeddruk aangeeft is waardeloos. Verschillende instanties controleren de correctheid van de resultaten van bloeddrukmeters.
  • Geheugen
    Heeft het toestel een geheugen en is het eenvoudig om de vorige metingen terug op te roepen?
  • Connectiviteit
    Digitale bloeddrukmeters kunnen soms met USB of via Bluetooth gekoppeld worden aan een computer of naar een smartphone.
  • Software of app
    Is er software beschikbaar voor de bloeddrukmeter? Is deze gebruiksvriendelijk?
  • Gebruiksgemak
    Een toestel moet eenvoudig te gebruiken zijn, maar ook de software of app moet makkelijk te bedienen zijn.
  • Service
    U moet kunnen rekenen op een dienst na verkoop indien er problemen zouden opduiken.

We besteden steeds aandacht aan alle bovenstaande punten bij de toestellen die wij in ons gamma opnemen.

français | english