Spirometers
RDSM biedt u een uniek gamma spirometers aan, gaande van micro-spirometers tot desktop-spirometers. De kwaliteit van de spirometrie metingen wordt gegarandeerd door de gepatenteerde turbine. Dankzij dit unieke meetsysteem moet u uw spirometers nooit meer calibreren!
Als u diagnostische spirometers, draagbare spirometers of homecare spirometers zoekt, bent u bij ons aan het juiste adres, maar u kan ook bij ons terecht voor onze uitstekende spirometriefilters, neusknijpers en andere spirometrie accessoires.
Al onze diagnostische spirometers zijn uitgerust met een temperatuursensor. De weergegeven spirometriewaarden worden automatisch verbeterd naar de BTPS standaard (lichaamstemperatuur). Dankzij het gebruikte meetprincipe moeten onze spirometers bovendien niet gecalibreerd worden.
Spirometers
Al onze spirometers zijn hieronder weergegeven. Klik op de afbeelding of de naam van de spirometer om meer details te krijgen.
RDSM heeft uitgebreide ervaring met klinische studies met spirometers.
Wat is een spirometer?
Een spirometer is een longfunctie test toestel. Door het opsporen van afwijkingen in de longfunctie kan men met een spirometer longziektes opsporen, zoals de veel voorkomende obstructieve longziektes astma en COPD, maar ook andere zeldzamere ziektes die lijden tot een restrictief syndroom.
Voor het uitvoeren van de test dient de patiënt na een zo diep mogelijke inademing, zo krachtig en snel als mogelijk alle lucht uit te blazen in het toestel.
Een spirometrie is geen eenvoudig onderzoek omdat het een maximale inspanning van de geteste persoon vraagt en een goede coaching van degene die de test afneemt.
Wat meet je met een spirometer
Een spirometer meet de longfunctie door het meten van een debiet-volume grafiek, een volume-tijd grafiek en het bepalen van een aantal spirometrieparameters, zoals de eensecondewaarde, de vitale capaciteit en de piekstroom.
Deze waardes worden vergeleken met berekende normaalwaardes om te kijken of er een afwijkende longfunctie is.
Hoe wordt een spirometrie uitgevoerd?
Tijdens een spirometrie moet je zo diep als je kan inademen en dan zo snel en zo krachtig mogelijk alle lucht uit je longen blazen. Het is de bedoeling om helemaal leeg te blazen, zo lang als mogelijk, tot er geen lucht meer uit de longen komt. Daarna wordt zo diep als mogelijk terug ingeademd.
De test wordt minstens 3 keer herhaald om tot een betrouwbaar resultaat te komen.
Om ervoor te zorgen dat je enkel langs je mond in de spirometer uitblaast wordt meestal een neusknijper opgezet.
Indien nodig kan de test herhaald worden na toediening van een luchtwegverwijder.
Soorten Spirometers
Indeling spirometers op basis van gebruik
Spirometers worden zowel voor diagnose als voor opvolging gebruikt. Hoewel er ook diagnostische spirometers bestaan die stand-alone werken, soms met ingebouwde printer, worden de meeste toestellen tegenwoordig op een computer aangesloten.
Homecare spirometers of spirometers voor thuiszorg kunnen vaak zonder randapparatuur gebruikt worden, maar steeds vaker ziet met ook spirometrie toestellen die met een app op de smartphone kunnen gekoppeld worden.
Indeling spirometers op basis van meetprincipe
Men kan spirometers ook indelen naargelang het fysische principe waarmee ze de debieten en volumes meten.
Elke manier om volumes en debieten (flows) te meten heeft zijn eigen voordelen en nadelen.
De belangrijkste meetprincipes zijn :
- Turbinespirometers
Dit zijn de meestgebruikte spirometers in de huisartsengeneeskunde, sportgeneeskunde en arbeidsgeneeskunde. Het grootste voordeel van turbinespirometers is dat ze veel minder of zelfs niet moeten gecalibreerd worden. Bovendien is de kostprijs vaak minder dan die van andere spirometers, zonder in te boeten op vlak van betrouwbaarheid van de resultaten. - Pneumotachometers
De allereerste spirometers maakten gebruik van het meten van drukverschillen voor en na een weerstand. Dit meetprincipe kan leiden tot betrouwbare resultaten, mits de toestellen goed gecalibreerd zijn. Bovendien moet de calibratie vaak gebeuren gezien de omgevingsomstandigheden nooit hetzelfde zijn. De resultaten zijn onderhevig aan de temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. Deze toestellen worden nog steeds vaak gezien in de grote longfunctietoestellen (bodybox). - Ultrasone spirometers
Het meest recent ontwikkelde meetprincipe dat nog niet zo vaak gebruikt wordt als de eerder gemelde spirometers.
Spirometer kopen: waarop letten?
Bij het aanschaffen van een diagnostische spirometer zijn de volgende punten van belang:
- Mogelijkheden
Het toestel moet minstens de FVC kunnen meten en daarbij in realtime zowel de expiratoire als de inspiratoire curve tonen. Meestal zal de mogelijkheid tot uitvoeren van een bronchiale responstest ook nodig zijn. Afhankelijk van uw noden kunnen andere testen ook van belang zijn, zoals de VC en de MVV. - Spirometrie parameters
Uiteraard is het van groot belang dat de spirometer minstens de belangrijkste spirometrie parameters kan meten een weergeven. Onontbeerlijk zijn de éénseconde-waarde (ESW of FEV1), de geforceerde vitale capaciteit (FVC), de verhouding tussen beide (Tiffeneau of FEV1-ratio) en de piekstroom (PEF), maar ook de FEF25, FEF50, FEF75 en FEF25-75, de uitgeademde tijd (FET), het geëxtrapoleerd volume (EV - Vext) en de inspiratoire parameters FIVC, FIV1 en PIF zijn erg belangrijk om een goede kwaliteitscontrole te kunnen uitvoeren en een correcte diagnose te stellen. - Betrouwbaarheid
De spirometriemetingen moeten uiteraard correct zijn - Kostprijs
Niet enkel de aanschafprijs is van belang, ook de kosten van de accessoires (mondstukken, filters, calibratiemateriaal, licentiekosten software, kosten dienst na verkoop,...) spelen een belangrijke rol - Service
U moet kunnen rekenen op een dienst na verkoop indien er problemen zouden opduiken. - Gebruiksgemak
Zowel het toestel als de spirometrie software moeten makkelijk te gebruiken zijn. - Koppeling EMD
Een koppeling met het elektronisch medisch dossier verhoogt ook weer het gebruiksgemak, spaart tijd uit en vermijdt fouten bij het ingeven van patiëntgegevens. - Onderhoud en Calibreren
De mogelijkheid om te calibreren moet aanwezig zijn, de frequentie waarop een calibratie nodig is is best zo laag mogelijk. Onderhoud en reiniging moet mogelijk en eenvoudig zijn.
We besteden steeds aandacht aan alle bovenstaande punten bij de toestellen die wij in ons gamma opnemen.
"Feit is, hoe dan ook, dat spirometrie waardevoller is dan een ECG om de premature dood na een hartaanval te voorspellen en daarvoor een deel zou moeten zijn van het doktersonderzoek."
Interessante spirometrie links
Veelgestelde vragen over spirometrie
Spirometrie: toestellen, testen en interpretatie
European Respiratory Society (ERS)
American Thoracic Society (ATS)
Spirometers: informatie over spirometers en spirometrie
Longen: info over longziektes op maat van patiënten
SpiroQuiz: app voor interpretatie spirometrie